Vesti

“AKO SE DRZNU, UKRAJINA ĆE IZGORETI” Moskva spremna da ide do kraja

Napadi na Krim neće otvoriti vrata za pregovore, poručio bivši predsednik Ruske Federacije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da je Rusija spremna da upotrebi bilo koje oružje kojim raspolaže, ako za tim bude bilo potrebe i ukoliko bude napadnuta, prenose mediji.

On je podsetio da ovakav scenario nije nemoguć, jer je u skladu sa ruskim zakonima i doktrinom pod nazivom “Osnovi nuklearnog odvraćanja”.

“Možete biti sigurni u jedno: odgovor će biti brz, čvrst i ubedljiv”, izjavio je Medvedev. 

Bivši predsednik Rusije dodao je da je netačno da će isporuka novog oružja Ukrajini za napade po teritoriji Ruske Federacije dovesti do diplomatskog regulisanja situacije.

Ovakve neprijateljske akcije neće dovesti do početka pregovora, već će izazvati jak odgovor u vidu “osvetničkih napada” po ukrajinskim snagama i teritorijama, naglasio je Medvedev, odgovarajući na pitanje da li je istina da bi udari po Кrimu naveli Moskvu da pregovara sa Кijevom.

“Rezultat će, zapravo, biti potpuno suprotan. U tom slučaju neće biti pregovora – biće samo odmazda. Sva Ukrajina koja tada bude bila pod vlašću Кijeva će izgoreti”, upozorio je političar, dodajući da takvo pogrešno mišljenje mogu imati samo “moralni izrodi kojih ima dosta i u Beloj kući i u Skupštini SAD”.

U Pentagonu su, kako je ocenio, “ljudi ipak malo adekvatniji, te shvataju koje bi mogle biti posledice”.

Podsetimo, Rusija od početka vojne operacije podseća da je Кrim deo Rusije, te da se svaki napad na ovu teritoriju gleda kao direktan napad na bilo koji drugi deo Ruske Federacije. Zvanična Moskva je više puta saopštavala da bi udari po Кrimu mogli izazvati oštar odgovor.

Ipak, sredinom septembra prošle godine ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Кuleba u intervjuu za “Pi-Bi-Es” je izjavio da su avgustovski napadi na Кrim imali za cilj da uzdrmaju ruskog predsednika Vladimira Putina. On je tada izjavio da je “psihološki efekat napada na Кrim značajno važniji od vojnog” i poručio da su pregovori sa Moskvom poslednja stvar koju želi. 

U međuvremenu, Vašington je u petak objavio da je spreman da izdvoji još 2,2 milijarde dolara vojne pomoći za Кijev, dok su iz Pentagona poručili da ostavljaju Ukrajini pravo da odluči da li će novo oružje koje bude dobila od SAD koristiti za napade po Кrimu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izvor:
Alo.rs