Vesti

Aleksej Navaljni premešten u samicu, 6 meseci neće imati posetioce

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države, navodi Rojters.

“U poslednjih osam meseci nisam imao nijednu posetu, a juče mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest meseci”, objavljeno je na Tviter profilu Navaljnog, koji uređuju njegovi saradnici.

“Tamo nisu dozvoljene nikakve posete. To znači više od godinu dana bez posete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posetu, samo ja nemam”, navodi se u objavi na Tviteru.

Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem u Melehovu, na oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve, a njegove pristalice navode da mu se zdravlje znatno pogoršalo nakon što je desetak puta prebačen u samicu, navodi agencija.

On je uhapšen pre dve godine, nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda, a oko 500 medicinskih radnika je prošlog meseca poslalo otvoreno pismo predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.

List Insajder koji se objavljuje van Rusije preneo je reči advokata Navaljnog, Vadima Kobzeva, koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog ”ogrmonih doza” antibiotika.

Kako navodi Rojters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru, za koje on kazze da su izmišljene kako bi ga ućutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.

Izvor:
Alo.rs