Vesti

Devet policajaca završilo u bolnici zbog izloženosti radijaciji!

Nakon incidenta na izlazu iz Srbije na GP Bezdan, gde je u subotu 4. marta u 20.30 časova u automobilu kojim je upravljao državljanin Hrvatske L.M. (49), u prtljažniku automobila pronađena radioaktivna glava gromobrana, kako nezvanično saznaje “Blic” devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici “Dr Radivoj Simonović”.

Zbog izlaganja radijaciji oni su po preporuci stručnjaka Instituta za nuklearne nauke “Vinča” upućeni na lekarski pregled bez obzira na to što subjektivno nisu pokazivali znake takozvanog akutnog radijacionog sindroma.

To su potvrdile i dijagnostičke metode kojima raspolaže somborska bolnica ali zbog nedostatka adekvatne opreme u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće utvrditi da li su i koliko ozračeni, te su ovih devet službenika MUP i Carina Srbije upućeni u Institut za medicinu rada u Beogradu na pregled.

Podsetimo, zbog ovog incidenta uhapšeni su L.M.(49), D.T. (36), i A.T. (40) državljani Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, kažu za “Blic” u MUP-u.

U Institutu za nuklearne nauke “Vinča” kažu za “Blic”, da su pripadnici MUP Srbije registrovali povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja.

– Dana 5.03.2023. godine inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta “Vinča” – navodi se u odgovoru.

Kako saznaje “Blic”, uhapšeni su juče saslušani u Osnovnom sudu u Somboru gde im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti bekstva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Izvor:
Alo.rs