Vesti

Gde su sakrivene krvave pare klana Velje Nevolje i Marka Mesara

Pet miliona evra za atentat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dva miliona za ubistva škaljaraca u Atini, skupi satovi, automobili…Na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sve više sa govori o vrtoglavim sumama koje su dobijali za najteže zločine i šverc droge, međutim tokom istrage njima nije zaplenjena ni približna suma.

.Foto: Shutterstock, Branko Janačković, MUP / Ringier

.

Suđenje klanu Velje Nevolje i Marka Miljkovića zvanog Mare Mesar, gotovo da ne prođe bez pominjanja milionskih cifara koje su Veljinin “vojnici” dobijali za najteža krivična dela, brutalne likvidacije, otmice, dilovanje droge, nelegalno posedovanje oružja, ali i jedno silovanje.

Blic preporučuje

Za vreme hapšenja ovog kriminalnog klana, iz više njihovih štekova zaplenjeno je svega oko 370.000 dinara, 32.000 evra, nešto lira, forinti, dolara i franaka – neznatna količina novca u odnosu na onu za koju se sumnja da ova kriminalna grupa zapravo poseduje.

O tome je govorio i Srđan Lalić na suđenjima gde je i otkrio da su im isplaćivane desetine hiljada evra, pa ćak i miliona za najteža krivična dela koja je ovaj klan izvršavao.

Lalić je, navodno, čak i priložio dva USB sa podacima gde sve klan ima račune i na čije ime se vode i naveo da raspolažu sa oko 70 miliona evra na tajnim računima širom sveta. Ovaj novac, zvanično, nije pronađen, a istraga za pranje novca koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenuo protiv vođa klana, ali i njihovih supruga utvrdiće gde se novac tačno krije i koliko ga zapravo imaju.

Tokom pretresa svih prostorija koje je Belivukov klan koristio na više lokacija po celoj Srbiji, zaplenjeno je tačno 369.000 dinara, 31.770 evra, 11.090 turskih lira, 3.000 mađarskih forinti, 250 američkih dolara, 20 australijskih dolara i 270 švajcarskih franaka.

Policija je tokom pretresa osim novca privremeno zaplenila nekretnine, luksuzne automobile, ali i skupocene satove.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage za pranje para, Veljko Belivuk u svom posedu ima stan od 80 kvadrata u ulici Živka Davidovića, stan od 70 kvadrata u ulici Kozarčeva, roleks vredan dva miliona dinara, automobil „folksvagen tiguan“ za 25.000 evra, automobil „škoda superb“ koji je platio 16.500 evra.

S druge strane, Miljković na svoje ime nema nekretnine. On je, kako se sumnja, novac davao svom dedi Miladinu, koji je pokušavao da legalizuje nezakonito stečen novac, pri čemu visina konvertovane imovine prelazi iznos od 1.500.000 dinara.

Miladin je, prema papirima TOK-a, na svoje ime kupio tri stana. Prvi je platio 83.000 evra, drugi 42.000 evra, dok je treći kupio po ceni od 5.000.000 dinara. Međutim, tu nije kraj. Miljković je, prema papirima Tužilaštva za organizovani kriminal, svoj novac davao i supruzi Tanji, koja ga je deponovala u banku, a onda plaćala kupljene nepokretnosti. Za jedan stan Miljkovići su dali 99.613 evra, nakon čega je Marko uhapšen. Prava cena ovog stana bila je 148.855 evra.

Kod sebe, prilikom hapšenja, Marko je imao 6.800 evra i tri skupocena ručna sata. Cena prvog sata iznosila je 1.919.343 dinara, drugog 442.569, dok je cena trećeg procenjena na 260.908 dinara.

Miljkoviću su zaplenjena i tri automobila: “BMW”, “folksvagen” i “škoda” za koje je ukupno potrošio skoro 300.000 evra!

Zakopane pare

Sudeći po iskazu svedoka okrivljenog Srđana Lalića, količina novca koju je stekao Belivukov i Miljkovićev klan mnogo je veća od zaplenjene.

Na jednom od suđenja kada je Miloš Budimir postavljao pitanja Laliću pominjali su i zakopane pare ovog klana na jednom placu Budimirovog oca u Kotežu. O kojoj cifri se radi i da li je policija pronašla tamo neki novac ne postoje zvanične informacije.

Izvor:
Blic