Vesti

Milorad Ulemek svedoči o ubistvu Ćuruvije

Suđenje se iz bezbednosnih razloga odvija u Specijalnom sudu, u koji će pod jakim merama bezbednosti biti sproveden bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Postupak pred Apelacionim sudom je počeo negiranjem krivice optuženih. Za ubistvo Ćuruvije, prvostepeno su osuđeni na ukupno 100 godina bivši načelnik RDB- a Radomir Mrković, nekadašnji načelnik Beogradskog centra RDB- a Milan Radonjić, kao i pripadnik službe Ratko Romić. U odsustvu je osuđen i Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Foto: EPA/Sasa_Stankovic

 

Branka Prpa, jedina osoba koja je videla ubicu Slavka Ćuruvije, ponovo je svedočila.

Prpa je ponovila da osoba koju je videla ne odgovara fizičkom opisu Miroslava Kuraka koga tužilaštvo tereti kao neposrednog izvršioca.

– Kurak i Romić nisu među osobama koju sam videla – istakla je Prpa.

Ona je rekla da je nju jedna osoba udarila u glavu i da je tada videla ubicu koji je prišao i pucao Ćuruviji u glavu.

Sednica Apelacionog suda održana u utorak je zatvorena za javnost jer se odlučuje o dokaznim predlozima, dok se suđenje nastavlja u sredu, kada se očekuje svedočenje Legije.

Milorad Ulemek Legija 2016. godine je svedočio pred sudom, a dve godine pre toga je dao svoj iskaz u tužilaštvu. On je tada prvi put nakon hapšenja zbog ubistva premijera ušao u sudnicu kao svedok.

On je okarakterisan kao jedan od ključnih svedoka, jer je nakon njegovog iskaza pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek je u iskazu naveo da mu je Marković rekao da je “potrebno da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države”.

Pred sudom je potvrdio svoj iskaz dat u tužilaštvu, odbio je da odgovara na mnoga pitanja, ali je i izneo tvrdnje da mu neko preti, kao i da će “on to sam rešiti”.

Upravo zbog toga što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu, a nakon godinu i po dana došao do identične, ovog puta veće Apelacionog suda mora da donese odluku, te je Legija jedan od važnih elemenata u ovom postupku.

Nakon sedam godina, Legija će ponovo biti sproveden i saslušan kao svedok. Pored Legije, kao svedoci pozvani su i braća Miloš i Aleksandar Simović, članovi “zemunskog klana”, a delove njihovog svedočenja je prvostepeni sud odbacio.

Kako je saopšteno još 2014. godine kada je odlučio da progovori, Legija nije tražio nikakve beneficije za to što je progovorio i doprineo razvoju postupka za ubistvo novinara. Motiv zbog kojeg je odlučio da progovori nikada nije precizno rasvetljen.

On inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela “zemunskog klana”.

Prema optužnici, Slavka Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu partnerku Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Prva presuda za ubistvo novinara je doneta 2019. godine, ali ju je Apelacioni sud ukinuo. Nakon ponovljenog postupka, dve godine kasnije, veće Specijalnog suda je proglasilo krivim četvoricu optuženih i osudilo ih na 100 godina zatvora.

Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon što je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

 

 

 

Izvor:
Alo.rs