Vesti

Pronađen ŽUTI DRAGULJ od 27 milona evra!

Kako navodi holandski portal De Telegraaf, za sada nije poznato da li je pronađen dijamant koji je vredan 27 miliona evra ili je u pitanju neki drugi nakit. Podsetimo, pljačka na poznatom sajmu dogodila se 28. juna prošle godine, a petorka je tokom spektakularne pljačke bila maskirana, tako da su izgledali kao likovi iz popularne britanske kriminalističke serije “Birmingemska banda”.

– Više od 20 holandskih inspekotora već osam meseci traga za počiniocima koji su odneli nakit. Tokom svih meseci sarađuju sa Interpolom, Evropolom i drugim zemljama sveta, kao i sa balkanskim zemljama – piše holandski portal i dodaju:

– Za sada nije objavljeno da li je policija pronašla žuti dijamant koji je vredan 27 miliona evra, ili je u pitanju neki drugi komad nakita koji su ukrali tom prilikom. Inspekotori su za petama počiniocima krivičnog dela od prošle godine, ali za sada nisu objavili nikakve detalje.

Pljačkaši uredno kupili kartu i maskirani ušli na sajam, ubrzo macolom razbili izlog i ukrali vredan nakit.

Istražitelji nisu otkrili gde je nađen nakit, koji, kao i kako su to na tragu poznatoj grupi kradljivaca.

– Utvrđeno je da osumnjičeni pripadaju bandi Pink Pantera, koja je odgovorna za brojne velike pljačke u Evropi poslednjih decenija – navode holandski mediji.

– Istraga se fokusira na analizu dostupnih snimaka, izjava svedoka, forenzičkih tragova, puteva za bekstvo, mesta stanovanja i vozila za bekstvo.

Opsadno stanje nakon pljačke na sajmu TEFAF u junu prošle godine u Holandiji.

Kako su naveli holandski mediji, ova pljačka skupocenog dijamanta je i dalje u fokusu medija, ali najviše ljudi umetničkog sveta, koji uskoro imaju novi sajam nakita i antikviteta TEFAF u Holandiji.

– Sajam će se održati ovog meseca i umetnici su zabrinuti, jer je pljačka izvedena i pored velikog sigurnosnog i bezbedonosnog sistema – pišu mediji, koji dodaju da je vođa tima za pronalazak kradljivaca izjavio “da čine sve što je u njihovoj moći da rasvetle i uhapse pljačkaše.”

Žuti dijamant, Srbi ukrali poseban dragulj, jedini na svetu

Žuti dijamant koji je ukraden prošle godine na sajmu, jedini je na svetu i tada je bio izložen na sajmu umetnosti TEFAF u Holandiji, preneo je nakon krađe portal Ad.nl. Skupoceni dijamant nalazi se na ogrlici, a pripada Džoelu Arturu Rozentalu (80) jednom od najvećih i najcenjenijih dizajnera nakita na svetu.

Operisan, pa prebačen u KC kragujevac! – Alo.rs

– Ukradena ogrlica je sa žutim dijamantom kanarinca. Ovo je najveći i najvredniji kamen sajma. Međutim, sajam umetnosti i antikviteta nije hteo ni da potvrdi, ni da demantuje ovaj izveštaj – preneo je ranije ovaj holandski portal.

Istoričar nakita Martijn Akerman za Ad.nl rekao je da je Džoelov nakit ima jedinstven stil i prodaje se širom sveta za više miliona evra.

– Ogrlica je stara nekoliko godina. Ovo je druga, retka ogrlica od bisera sa smaragdima, između kojih visi žuti dijamant u obliku jastuka. Ovaj izuzetno redak komad napravljen je u potpunosti u indijskom stilu i izgleda da je prvobitno namenjen arapskim prinčevima – rekao je tada istoričar nakita.

On je naveo i da je plen vredan vrtoglavih 27 miliona evra.

– Rozentalova ogrlica, koja se naziva i “Faberge našeg vremena” imala bi ukupnu vrednost od 27 miliona evra. Ovo je dijamant apsolutno vrhunskog kvaliteta – naveo je nakon pljačke Akerman. Istoričar nakita, tada je dodao i da pljačkaši ne mogu da prodaju plen u originalnom izdanju, već da će morati da ga “iseckaju”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izvor:
Alo.rs