Vesti

PROTEST “PRAVDA ZA NIKOLINU” U KRAGUJEVCU Roditelji nastradale dece traže veće kazne za “ubice na drumovima”

“Vladane, Bog sve vidi”, “Za mog ubicu nema krivičnog dela”, “Čije je dete sledeće”, parole su koje su se videle i čule na današnjem protestu u Kragujevcu koji su organizovali roditelji i prijatelji Nikoline Janković (12), tragično nastradale na pešačkom prelazu 7. decembra 2022.

.Foto: Nataša Lazarević, Tanjug / Ringier

.

– Mog deteta više nema. Nikada ga više neće biti. Vladan K. je međutim na slobodi. Ubio je Nikolinu. Nije stao. Nije kočio – kroz suze govori neutešna majka devojčice iz Kragujevca čija je tragična smrt ujedinila javnost sa jednim zahtevom: “ubicama na srpskim drumovima više ne sme da se gleda kroz prste”.

Blic preporučuje

Na protestu simbolično organizovanom u 11:59 bili su i roditelji dece nastradale na ulicama i drugih srpskih gradova.

Suze, tihi jecaji i neutešni pogledi samo su jedna kockica mozaika neopisive žalosti koji se danas složio na mestu gde je Nikolinin dečiji korak zaustavljen zauvek.

– Moje dete je vozilo biciklu. Samo pedesetak metara od kuće u ulici praktično bez saobraćaja, prođe jedan auto na sat vremena. Pregažen je. Vozač je zaustavio auto, izašao i zapalio cigaretu. Nije ni pokušao da pomogne, iako pomoći nije bilo. Da li smo ljudi? U šta smo se pretvorili – pitao se na današnjem skupu očajni otac malog Bogdana Gavrilovića iz Vlasotinca.

Kaže i da je so na živu ranu stav države koja nema sluha za neutešne roditelje, braću, sestre dece koja svakodnevno ginu na srpskim ulicama pod točkovima bahatih vozača.

– Tražimo da Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je u pripremi predvidi evropske kazne za ubice na ulicama – 15 do 30 godina. Ovde se sve završava na nanogici ili eventualno godinu ili dve zatvora. Zahtevamo i da ubice budu u pritvoru i da suđenje čekaju zatvoreni. Ovako, kakva je praksa u Srbiji, oni su i dalje tempirane bombe na ulicama – čulo se na skupu “Pravda za Nikolinu”.

Roditelji stradale Nikoline Janković osvrnuli su se i na činjenicu da je Vladan K. (70) od dana kada je na pešačkom prelazu kolima brzinom od oko 90 km/h oborio dete, više puta na društvenim mrežama objavljivao muzičke sadržaje pokazujući tako odsustvo svake empatije.

– Neverovatno je da takav čovek danas slobodno hoda gradom – zaključuju bolom slomljeni roditelji tragično stradale Nikoline Janković.

(Telegraf.rs.)

Izvor:
Blic