Vesti

ŠOK OTKRIĆE! Evo ko je bio pradeda Koste Kecmanovića, odlikovan Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom

Dr M.K. pradeda dečaka koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” bio je čuveni infektolog i jedan od ključnih lekara koji je lečio ljude u središtu epidemije opake bolesti u bolnici u Đakovici.

Pradeda dečaka bio je u ekipi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je ranije lečila u Indiji obolele od tropskih bolesti, kao i od variole vere, a kada se ta pošast pojavila u SFRJ bio je jedan od retkih lekara koji se već susreo sa variolom.

Kako dodaju i neki drugi poznavaoci lika i dela doktora M.K. kada su im u vreme epidemije iz svih krajeva nudili pomoć, on je tražio samo igračke za bolesnu decu u đakovičkoj bolnici. Kažu da je nekada spavao samo tri sata dnevno, a lično je sahranjivao preminule od opake bolesti.

Odluka da jedini lekari koji su videli variolu odmah krenu u epicentar zaraze bila je toliko munjevita, piše istoričarka, profesor Radina Vučetić u knjizi “Nevidljivi neprijatelj, variola vera 1972.”, da profesor M.K. nije stigao ni da se spakuje.

– S malom putnom tašnom i lekarskom torbicom profesor je krenuo verovatno na najneizvesniji put svog života – pisali su tada mediji, a prenela profesor Vučetić.

M.K. kritikovao je lokalne vlasti.

 Čudi nas što su nas domaćini nekako zaboravili: još pre nedelju dana obećali su nam da će doturiti televizor, da bismo bar na trenutak mogli da se relaksiramo. Ali od toga još ništa – prenela je tadašnja “Politika” reči dr M.K.

Doktori M.K. i Šuvaković odlikovani su Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, što je bilo jedno od najviših civilnih odlikovanja u SFRJ.

Pradeda Koste Kecmanovića je rođen na Cetinju, studije medicine prekinuo mu je Drugi svetski rat, tokom koga je 1944. pristupio partizanima, pa je fakultet završio 1950. Preminuo je 1996. godine.

Izvor: Srbija danas