Vesti

Uhapšena srpsko-hrvatska kriminalna grupa

Srpsko-hrvatska kriminalna grupa, osumnjičena za stotine provala širom Evrope, razbijena je prošlog novembra tokom operacije koju je vodio francusko-španski istražni tim, pri čemu je uhapšeno 25 osoba, saopšteno je danas iz francuske žandarmerije.

.Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Operacija je dovela do istovremenog hapšenja u novembru u Francuskoj, Španiji, Holandiji, Hrvatskoj i Italiji 17 osoba u francuskom dosijeu i osam u španskom.

Blic preporučuje

Od 25 umešanih osoba, 23 su optužene od strane francuskih ili španskih vlasti i zatvorene.

Dvojica su stavljena u kucni pritvor u Italiji i Holandiji, dok se ne predaju francuskim vlastima.

Osumnjičeni su stari između 20 i 40 godina, a reč je uglavnom o ženama, prenose belgijski i francuski mediji.

Prilikom pretresa oduzeto je 550.000 evra lažnih novčanica, vozila, oružja, nakita i luksuznih predmeta.

Kriminalci su koristili vozila u zemlji u kojoj su operisali, s tim što su uzimali automobile od svoje dijaspore.

Tako da su, na primer, u Francuskoj na primer vozila imala francuske registarske tablice.

Radili su danju, u ruralnim oblastima, sa ženama u timovima, a nocu u bogatim četvrtima gradova sa iskusnim muškim timovima. Njihov cilj je bio da ukradu nakit i gotovinu.

Prihod od krađa pran je u raznim evropskim zemljama sticanjem luksuzne robe i nekretnina, a dijamanti su bili preprodavani mrežama i među poznanicima.

Grupa je između jula 2021 godine i oktobra 2022 godine radila u Evropi, počinivši stotine provala u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Portugalu, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Austriji uz štetu od nekoliko miliona evra, navodi žandarmerija.

U početku, “u leto 2021 godine”, francuski istražitelji su radili na dvadesetak provala i nekoliko pojedinaca, a zatim su prešli na praćenje i brojne razmene sa Španijom i posebno Hrvatskom, što je dovelo do identifikacije srpsko-hrvatske grupe.,

(Tanjug)

Izvor:
Blic