Vesti

ZLI UMOVI! 10 JEZIVIH SLIČNOSTI IZMEĐU DEČAKA SA VRAČARA i BREJVIKA!

Dečak (13) koji je počinio najgori masakr u istoriji Srbije u svojoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu, ima čak 10 jezivih sličnosti sa najvećim masovnim ubicom Andersom Beringom Brejvikom (44) iz Norveške, koji je 2011. ubio 77 ljudi.

Iako na prvi pogled ne deluje da tinejdžer iz Beograda, ni po godinama, ni po broju mrtvih, ni po motivima, ne može da se poredi sa Brejvikom koji je 22. jula 2011. pobio toliko ljudi na norveškom ostrvu Utoja, prema analizi stručnjaka, situacija je drugačija. I jedan i drugi su masovne ubice i zavili su u crno svoje zemlje, te šokirali maltene čitav svet. Pored detaljnog plana zločina, koji su obojica imala, posle masovne pucnjave nisu pokazali kajanje i empatiju, nisu se opirali prilikom hapšenja, nisu negirali da su pucali u ljude i ono što je možda i najstrašnije, nisu videli ništa loše u svom ubilačkom pohodu.

Spisak i šema

Podsetimo, učenik 7/2 razreda OŠ “Vladislav Ribnikar” je 3. maja ušao u svoju školu, prvo ubio radnika obezbeđenja, potom tri učenice u holu, a zatim je upao u svoj razred i ubio četri drugarice i druga, dok je ranio sedmoro ljudi. Hladnokrvno, smireno i bez saosećanja, kako su nam ispričali naši izvori, on je posle hapšenja opisao svoj plan krvavog pira, imao je i spisak sa žrtvama i šemu škole po kojoj će pucati. Takođe, naveo je i da mu je žao što nije sproveo plan do kraja, kao i Brejvik koji je svojevremeno izjavio “da zločin koji je počinio jeste gnusan, ali da je to bilo neophodno i da je moglo to još masovnije”.

– I jedan i drugi su ljubitelji video-igrica u kojima se masovno puca, pa otuda i deo inspiracije. Dečak je prvobitno, kao i Brejvik, imao plan da puca u drugare u školskom dvorištu, na otvorenom, ali je odustao, dok je Brejvik to sproveo u delo – podseća naš sagovornik.

Pitanje suđenja i kažnjavanja

Norvežanin osuđen na 21 godinu robije

l Anders Brejvik osuđen je na 21 godinu zatvora za počinjeni masakr na norveškom ostrvu Utoja i to je maksimalna kazna zatvora u toj zemlji. Pored zatvorske kazne, određena mu je i mera obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa. Deo tima psihijatara u novembru 2021. doneo je zaključak da je Brejvik zločin počinio u nesvesnom stanju, odnosno da je bio u stanju paranoidne šizofrenije, zbog čega je postojala bojazan da mu se neće ni suditi. Međutim, do suđenja je ipak došlo.

– I za dečaka sa Vračara postoji dilema kada je kazna u pitanju. S obzirom na to da ima 13 godina i da je krivično neodgovoran, što znači da mu se neće ni suditi, javnost se opravdano pita na koji način će ovaj počinilac teškog krivičnog dela biti kažnjen – navodi izvor i podseća da su sve dečakove žrtve, osim dve, deca, a da je Brejvikova najmlađa žrtva imala 14 godina.

Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović objašnjava za Kurir da je veza između Norvežanina i dečaka veoma slična i da to ne treba zanemariti.

 Iako na prvu deluje da nema povezanosti među njima, dubljom i detaljnijom analizom dolazimo do toga da dečak sa Vračara ima ozbiljan profil ubice odraslog čoveka, kao što je Brejvik. Masovni ubica iz Norveške imao je svoj ideološki fašistički plan i motiv masakra, a vrlo je moguće i da je dečak sa Vračara imao ideološki plan zašto je napravio ovakav krvavi pohod – navodi Antonović i dodaje da će dalja istraga utvrditi njegove prave motive.

Negativne i mračne osobine

On navodi i da je trinaestogodišnjak u zločinu postupio „veoma ozbiljno i profesionalno, kao odrasla osoba“.

– Spisak za odstrel, precizan plan, ucrtane mete i pravljenje strategije kako će se braniti prilikom hapšenja dečaka rangiraju na sam vrh fenomena koji već u toj dobi ima profil hladnokrvnog ubice. Takav Brejvik svakako jeste. Najstrašnija moguća stvar jeste to da dete koje treba da se tek razvija u ličnost i u odraslu osobu ima crte jezivog čoveka koji je zasigurno počinio najveći masakr u našoj zemlji – objašnjava Antonović:

– Da pojasnimo, jeziva je sama pomisao da se dete koje tek sada treba da se gradi kao ličnost, već izgradilo u negativnom smislu i poprimilo sve najjezivije i mračne osobine jedne mlade duše koja je isplanirala horor.

Analitičarka

Možda je u pitanju isti poremećaj ličnosti

Analitičarka Mina Zirojević iz udruženja Trobojka kaže za Kurir da je kod ovih masovnih ubica verovatno isti poremećaj ličnosti.

– Pitanje dalje istrage je da li je dete iz Beograda možda imalo neku ideju da napravi nešto poput toga što je uradio Brejvik, ali lično smatram da je možda u pitanju samo isti poremećaj ličnosti i ta neka psihološka strana ubica – kaže Zirojevićeva i dodaje da će detaljna istraga utvrditi sve o masakru na Vračaru, koji je i nju duboko pogodio jer i njeno dete ide u tu školu, a ona je i član saveta roditelja.

– Definitivno je u pitanju poremećaj uma kod dečaka jer ovo ne bi uradio niko normalan – zaključuje ona.

SLIČNOSTI IZMEÐU DVOJE UBICA

1. imali plan masakra

2. hladni i staloženi prilikom davanja iskaza policiji

3. nemaju empatiju

4. priznali zločin

5. veruju da je u redu što su počinili zločin

6. nisu pružali otpor prilikom hapšenja

7. igrali video-igrice u kojima se puca

8. izazvali veliko uznemirenje šire javnosti

9. kontroverze oko kazne

10. žrtve deca i mladi

Izvor: (Kurir.rs – B. Travica)